Menu Zamknij

Brownie z kaszy jaglanej

brownie z kaszy jaglanej

Każdy z nas lubi zjeść czasem coś słodkiego. Węglowodany dają nam zastrzyk energii, ale zamiast sięgać po kolejnego cukierka czy batona pełnego cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, lepiej przygotowywać domowe wypieki. Takie jest właśnie brownie z kaszy jaglanej – smaczne i proste w przygotowaniu, choć nie brakuje mu kalorii. Jaglane brownie ma jednak jedną poważną wadę – szybko znika z blachy!

Brownie z kaszy jaglanej – składniki:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oleju np. kokosowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki kakao
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub miodu. Składnik ten można zastąpić innym „słodziwem” np. erytrytolem, ale proporcje trzeba ustalić samemu.
  • proszek do pieczenia
  • ¼ szklanki mleka lub jogurtu naturalnego
  • orzechy oraz płatki migdałowe do posypania

Brownie z kaszy jaglanej – przygotowanie:

  1. Jaglane brownie najlepiej zacząć od ugotowania kaszy jaglanej. Pół szklanki suchej kaszy przesypujemy na sitko, następnie przelewamy zimą i gorącą wodą po kilka razy aby pozbyć się goryczki, której nie chcemy czuć.
  2. Kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody (można dać więcej, wówczas kasza będzie bardziej rozgotowana). Kaszę gotujemy przez kilkanaście minut pod przykryciem i na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie całą wodę. Nie mieszamy jej w trakcie gotowania. Pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Kiedy kasza przestygnie, przekładamy ją do miski i dodajemy kolejno: jajka, 3 łyżki oleju, kakao, miód lub cukier, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz mleko.
  4. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować na jednolitą masę.
  5. Blachę o wymiarach 20 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy na blachę przygotowaną masę.
  6. Całość posypujemy płatkami migdałowymi oraz orzechami.
  7. Brownie z kaszy jaglanej pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy nasze ciasto do przestudzenia.

Składniki takie jak płatki migdałowe czy orzechy można pominąć i zamiast tego użyć polewę czekoladową. Najlepiej taką polewę przygotować samemu zamiast korzystać z gotowców.

Tak przygotowane brownie z kaszy jaglanej z pewnością będzie cieszyć niejedno podniebienie. Zachęcamy także do wypróbowania innych jaglanych smakołyków. W szczególności polecamy robiące furorę rafaello z kaszy jaglanej. Więcej przepisów znajdziecie w dziale kaszomania.

  •  
  •  
  • 0
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

To również Cię zainteresuje:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *