Jaglany mus z pomarańczą i cynamonem to świetny pomysł na deser. Delikatna konsystencja musu na pewno przypadnie do gustu dzieciom, które uwielbiają łakocie. W tym przypadku jednak mamy do czynienia z deserem, który jest zdrowy, pozbawiony cukru rafinowanego oraz innych niepotrzebnych składników. Mus z cynamonem i pomarańczą to samo zdrowie i dawka energii. Co najważniejsze – przygotujemy go w kilka w chwil. Wymagane jest jednak posiadanie blendera, który poradzi sobie ze zmiksowaniem kaszy na gładką masę.
Jaglany mus z pomarańczą i cynamonem – składniki:
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej
- 4 pomarańcze
- cynamonem
- miód
- woda lub mleko np. roślinne, na którym ugotujemy kaszę
Jaglany mus z pomarańczą i cynamonem – przygotowanie:
- Na początek należy przygotować kaszę do gotowania. Ma to na celu pozbycie się smaku goryczki. Pół szklanki suchej kaszy jaglanej przerzucamy na sitko, a następnie przelewamy na zmianę – zimną i gorącą wodą. Następnie kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką zimnej wody lub mleka np. kokosowego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 minut do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę lub mleko. Podczas gotowania nie odkrywamy kaszy i nie mieszamy jej. Jeżeli w czasie gotowania zauważymy, że kasza jest niedogotowana, można dolać nieco mleka lub wody.
- Ugotowaną kaszę pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
- Obieramy dokładnie pomarańcze pozbywając się pestek oraz białej skórki. Pomarańcze przekładamy do naczynia z kaszą.
- Dodajemy łyżkę miodu oraz łyżeczkę cynamonu – składniki te sugerujemy dodawać w ilości zależnej od indywidualnych upodobań. 🙂
- Całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę.
Jaglany mus z pomarańczą i cynamonem można urozmaicić dodając banana, wówczas nie będziemy musieli dodawać do deseru miodu. Mus można podawać w salaterkach posypując wierzch cynamonem i przyozdabiając kawałkiem pomarańczy lub innych owoców.
Zachęcamy do wypróbowania innych jaglanych smakołyków, na które przepisy znajdują się w dziale kaszomania. Szczególnie polecamy rafaello z kaszy jaglanej, placki z twarogu oraz jaglane brownie. To proste i zdrowe przepisy na dania, które mają zaskakujący smak.
Redaktor na ZasmakujZdrowia.pl
Ukończyłam dietetykę, a moją pasją jest zdrowe odżywianie oraz gotowanie. Uwielbiam spędzać czas w kuchni, przygotowując różnego rodzaju dietetyczne smakołyki. Szczególną sympatią obdarzyłam dania z kasz i zaraziłam tą pasją ponad 300 000 czytelników obserwujących mój profil na facebooku! Na portalu ZasmakujZdrowia.pl udzielam się wyłącznie gościnnie, ale mam nadzieję, że moje wpisy spotkają się z Waszym zainteresowaniem.