Kasza jaglana po meksykańsku to sposób na szybki i smaczny obiad, który z pewnością zaskoczy całą rodzinę. Trzeba jednak przyznać, że potrawa ta ma z Meksykiem niewiele wspólnego, poza tym, że zawiera przyprawę meksykańską nadającą daniu niezwykle aromatycznego smaku.
Wersja kaszy jaglanej po meksykańsku przedstawiona w tym przepisie zawiera filet z piersi kurczaka, ale mięso to można spokojnie zastąpić innym lub całkowicie wykluczyć je z przepisu. Danie jest proste w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować eksperymentując z dodatkami.
Przy okazji – zobacz inne nasze przepisy na dania z kaszy jaglanej!
Kasza jaglana po meksykańsku – składniki:
- 2 szklanki soku pomidorowego lub passaty,
- 2 pomidory,
- ¾ szklanki kaszy jaglanej,
- podwójny filet z piersi kurczaka (może być dowolne inne mięso lub bez mięsa),
- kukurydza w puszce,
- fasola w puszce,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- sos sojowy,
- przyprawa kuchni meksykańskiej,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- pieprz kajeński,
- kurkuma,
- oregano.
Kasza jaglana po meksykańsku – sposób przygotowania:
- Na sitku lub durszlaku odsączamy fasolę oraz kukurydzę.
- Cebulę siekamy na drobne kawałki, a paprykę w kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię, a następnie wlewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia jej, mieszając od czasu do czasu.
- Dodajemy pokrojoną paprykę i dalej podsmażamy warzywa nie zapominając o mieszaniu.
- Kiedy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy 2 szklanki soku pomidorowego lub passaty. Wiele osób nie posiada wystarczająco dużej patelni do wykonania dania. W związku z tym po przesmażeniu cebuli i papryki, warzywa warto przerzucić do garnka i wszystkie kolejne kroki wykonywać właśnie w garnku.
- Kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do warzyw z sokiem pomidorowym. Potrawa powinna gotować się na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy sól, pieprz, przyprawę kuchni meksykańskiej, łyżkę oregano, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę chilli oraz łyżkę sosu sojowego. Osoby, które nie mogą spożywać ostrych potraw powinny je pominąć.
- Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku na zmianę – zimną i gorącą wodą. Ma to na celu pozbycie się „goryczki”.
- Nasze danie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej.
- Patelnię lub garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy kaszę w sosie przez ok. 20 minut. W czasie gotowania można dolewać soku pomidorowego lub passaty.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni lub obgotowujemy w wodzie.
- Gdy gotująca się kasza jest już miękka możemy dodać do niej obsmażoną pierś, kukurydzę (pół puszki) oraz fasolę.
- Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
Danie jest gotowe do spożycia. Z podanych składników wyczarujemy obiad dla 4 głodnych osób. 🙂
Redaktor na ZasmakujZdrowia.pl
Ukończyłam dietetykę, a moją pasją jest zdrowe odżywianie oraz gotowanie. Uwielbiam spędzać czas w kuchni, przygotowując różnego rodzaju dietetyczne smakołyki. Szczególną sympatią obdarzyłam dania z kasz i zaraziłam tą pasją ponad 300 000 czytelników obserwujących mój profil na facebooku! Na portalu ZasmakujZdrowia.pl udzielam się wyłącznie gościnnie, ale mam nadzieję, że moje wpisy spotkają się z Waszym zainteresowaniem.