Kasza jaglana po meksykańsku – przepis na aromatyczne i rozgrzewające danie!

Kasza jaglana po meksykańsku – przepis na aromatyczne i rozgrzewające danie!

Kasza jaglana po meksykańsku to sposób na szybki i smaczny obiad, który z pewnością zaskoczy całą rodzinę. Trzeba jednak przyznać, że potrawa ta ma z Meksykiem niewiele wspólnego, poza tym, że zawiera przyprawę meksykańską nadającą daniu niezwykle aromatycznego smaku.

Wersja kaszy jaglanej po meksykańsku przedstawiona w tym przepisie zawiera filet z piersi kurczaka, ale mięso to można spokojnie zastąpić innym lub całkowicie wykluczyć je z przepisu. Danie jest proste w przygotowaniu i można je dowolnie modyfikować eksperymentując z dodatkami.

Przy okazji – zobacz inne nasze przepisy na dania z kaszy jaglanej!

Kasza jaglana po meksykańsku – składniki:

  • 2 szklanki soku pomidorowego lub passaty,
  • 2 pomidory,
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej,
  • podwójny filet z piersi kurczaka (może być dowolne inne mięso lub bez mięsa),
  • kukurydza w puszce,
  • fasola w puszce,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • sos sojowy,
  • przyprawa kuchni meksykańskiej,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz kajeński,
  • kurkuma,
  • oregano.

Kasza jaglana po meksykańsku – sposób przygotowania:

  1. Na sitku lub durszlaku odsączamy fasolę oraz kukurydzę.
  2. Cebulę siekamy na drobne kawałki, a paprykę w kostkę.
  3. Rozgrzewamy patelnię, a następnie wlewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulę do momentu zeszklenia jej, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodajemy pokrojoną paprykę i dalej podsmażamy warzywa nie zapominając o mieszaniu.
  5. Kiedy warzywa na patelni są już miękkie, dodajemy 2 szklanki soku pomidorowego lub passaty. Wiele osób nie posiada wystarczająco dużej patelni do wykonania dania. W związku z tym po przesmażeniu cebuli i papryki, warzywa warto przerzucić do garnka i wszystkie kolejne kroki wykonywać właśnie w garnku.
  6. Kroimy pomidory w kostkę i dodajemy do warzyw z sokiem pomidorowym. Potrawa powinna gotować się na wolnym ogniu.
  7. Następnie dodajemy sól, pieprz, przyprawę kuchni meksykańskiej, łyżkę oregano, pół łyżeczki kurkumy, szczyptę chilli oraz łyżkę sosu sojowego. Osoby, które nie mogą spożywać ostrych potraw powinny je pominąć.
  8. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku na zmianę – zimną i gorącą wodą. Ma to na celu pozbycie się „goryczki”.
  9. Nasze danie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ¾ szklanki suchej kaszy jaglanej.
  10. Patelnię lub garnek nakrywamy pokrywką i gotujemy kaszę w sosie przez ok. 20 minut. W czasie gotowania można dolewać soku pomidorowego lub passaty.
  11. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni lub obgotowujemy w wodzie.
  12. Gdy gotująca się kasza jest już miękka możemy dodać do niej obsmażoną pierś, kukurydzę (pół puszki) oraz fasolę.
  13. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.

Danie jest gotowe do spożycia. Z podanych składników wyczarujemy obiad dla 4 głodnych osób. 🙂

Dodaj komentarz