kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem – przepis na szybkie, proste i tanie danie!

Kasza jaglana z szpinakiem to świetny sposób na przygotowanie szybkiego, taniego, smacznego i niezwykle zdrowego posiłku. Przepis nie wymaga tak naprawdę żadnych umiejętności kulinarnych i z pewnością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem.

kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem – składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 200 g szpinaku w postaci brykietu lub szpinak typu „baby”,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz czarny oraz pieprz ziołowy,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Kasza jaglana ze szpinakiem – przygotowanie:

  1. Jeżeli do wykonania potrawy wykorzystujemy szpinak pod postacią brykietu, musimy odpowiednio wcześniej go rozmrozić. Najlepiej zrobić to na sitku, aby rozmrożona woda mogła swobodnie odpłynąć. W przypadku szpinaku świeżego warto go opłukać i osuszyć na sitku lub na durszlaku.
  2. Cebulę kroimy w kostkę lub na drobne piórka – według własnego uznania.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę oraz zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż do zeszklenia. Należy uważać, by nie przypalić!
  5. Dodajemy szpinak, przyprawiamy solą, pieprzem i co chwilę mieszamy oraz pilnujemy, by woda całkowicie odparowała. Następnie wyłączamy gaz.
  6. W garnku gotujemy kaszę jaglaną z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
  7. Kiedy kasza jest ugotowania pozostawiamy ją na chwilę do ostudzenia.
  8. Na koniec mieszamy ugotowaną kaszę ze szpinakiem i próbujemy smaku. Na tym etapie można jeszcze doprawić nasze danie.

Kasza jaglana ze szpinakiem jest już gotowa. Danie może nie wygląda zbyt zachęcająco, ale jest bardzo smaczne. Aby nabrało efektu, można przełożyć je do foremek, lekko ugnieść i przewrócić na talerz jak babkę z piasku. Na pewno będzie wyglądać bardziej efektownie! 🙂

Oczywiście przepis ten można dowolnie modyfikować dodając do niego np. nabiał pod postacią śmietanki czy twarożku kanapkowego. Warto zaznaczyć, że nie każdy może spożywać szpinak ze względu na zawarte w nim szczawiany, które przyczyniają się do zwiększenia ryzyka kamicy nerkowej. Potrawy ze szpinakiem można, ale nie trzeba, wzbogacać o wapń. Dodając do potrawy np. śmietankę, zneutralizujemy działanie szczawianów. Więcej o szczawianach i wapniu można przeczytać w badaniu – wymagana znajomość języka angielskiego. Życzmy smacznego! 🙂

Dodaj komentarz