kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków z sosem czosnkowo-koperkowym

Jedliście kiedyś kaszę z ziemniakami? To może nie być najlepszy pomysł, ale jeśli połączy się tę dwa składniki w jedną całość i odpowiednio przyprawi, otrzymamy dość proste, ale smaczne danie, które idealnie sprawdzi się w towarzystwie mięsa, surówki i dowolnego sosu. Do czego zmierzamy? Koniecznie wypróbujcie przepis na kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków z dodatkiem sosu czosnkowo-koperkowego.

Do przepisu wybierzmy ziemniaki najlepszej jakości.

kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków – składniki:

  • 1 kg ziemniaków (Do przepisu wybierzmy ziemniaki najlepszej jakości)
  • 1,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 cebule (np. jedna biała, druga czerwona)
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • pęczek kopru
  • olej
  • pieprz oraz sól

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków – przygotowanie:

  1. Gotujemy ziemniaki – możemy ugotować ziemniaki w mundurkach i po delikatnym ostudzeniu obrać lub najpierw obrać i dopiero ugotować. Szczególnie polecamy ten pierwszy sposób.
  2. Kaszę jaglaną przelewamy na zmianę zimną i gorącą wodą, by pozbyć się smaku goryczki.
  3. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu, gdy wchłonie całą wodę.
  4. Siekamy cebulę i podsmażamy na na palatalni na 2 łyżkach oleju
  5. Ugotowane i jeszcze ciepłe ziemniaki łączymy z kaszą jaglaną i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
  6. Do masy dodajemy podsmażoną cebulę, pieprz oraz sól i próbujemy naszą masę czy jest „odpowiednia” w smaku. Jeżeli uznamy, że brak jej wyrazistości, dodajemy sól i pieprze. Można również poeksperymentować z innymi przyprawami jak np. majeranek.
  7. Po dodaniu cebuli i przypraw całość ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  8. Nabieramy łyżką masę, z której formujemy kulki. Następnie delikatnie je spłaszczamy, by powstały kotlety.
  9. Kotlety układamy na papierze do pieczenia.
  10. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C i wkładamy kotlety. Pieczemy na złoty kolor i przewracamy, by kotlety były upieczone z obydwu stron. Celowo nie podajemy czasu pieczenia, ponieważ może się różnić. Należy zrobić to na oko. 😉

Sos do kotletów ziemniaczano-jagalnych:

  1. Koper dokładnie siekamy
  2. Przeciskamy przez praskę czosnek.
  3. Do jogurtu naturalnego dodajemy koper i zmiażdżony czosnek. Całość dokładnie mieszamy.

Upieczone kotlety podajemy z dodatkiem przygotowanego sosu. Można wypróbować również inne sosy, ale najlepsze i najzdrowsze są oczywiście te, które przygotowujemy sami na bazie naturalnych składników. Przy okazji zajrzyjcie na nasze inne kaszowe przepisy w dziale kaszomania.

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków można również usmażyć na patelni – na oleju. Jednak podczas smażenia będą chłonąć olej, co sprawi, że danie znacznie zwiększy swą kaloryczność. W związku z tym zachęcamy do upieczenia jaglanych kotletów w piekarniku, a wówczas będą bardziej chrupiące i nie przesączone olejem.

Dodaj komentarz