Menu Zamknij

Pasta kanapkowa z jajek, kaszy jaglanej i szczypioru

pasta z jajek i kaszy jaglanej

Jeżeli marzy Wam się powiew wiosny na talerzu, zapraszamy do wypróbowania pasty z jajek, kaszy jaglanej i szczypioru. Przepis jest niezwykle prosty. Pasta sprawdzi się świetnie jako dodatek do chleba, pieczywa chrupkiego czy wafli ryżowych. Zachęcamy do własnych eksperymentów z różnymi dodatkami. W naszym przepisie nie zabrakło szczypioru i majeranku. Intensywny żółty kolor został osiągnięty dzięki dodatkowi kurkumy.

Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru – składniki:

  • 4 jajka
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • jogurt naturalny
  • świeżo zerwany majeranek
  • szczypior
  • kurkuma
  • pieprz
  • sól

Pasta z kaszy jaglanej, jajek i szczypioru – przygotowanie:

  1. Gotujemy jajka na twardo i pozostawiamy do przestudzenia.
  2. Do wykonania pasty jaglanej potrzebujemy tylko pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, dlatego warto kaszę ugotować wcześniej. Pamiętajmy, że przed gotowaniem kaszę należy przepłukać raz zimną, raz wrzącą wodą. Dzięki temu pozbędziemy się smaku goryczki. Kaszę należy gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż wchłonie całą wodę. W trakcie gotowania nie zdejmujemy pokrywki i nie mieszamy kaszy!
  3. Obieramy jajka ze skorupek i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do naczynia,w którym będziemy przygotować pastę.
  4. Do naczynia dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, łyżkę jogurtu naturalnego lub greckiego, pół łyżeczki kurkumy oraz garść świeżego majeranku. Jeżeli nie dysponujemy majerankiem, dodatek ten można pominąć.
  5. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Sprawdzamy smak pasty i dodajemy „na oko” sól i pieprz. Całość ponownie blendujemy i ponownie sprawdzamy smak. Jeżeli uznamy, że pasta nie jest wystarczająco przyprawiona, ponownie dodajemy sól i pieprz. I znowu mieszamy.
  7. Siekamy na drobno szczypiorek i dodajemy do pasty. Ponownie mieszamy.

pasta kanapkowa z jajek i kaszy jaglanej

Jeżeli w trakcie przygotowywania pasty uznamy, że jest ona zbyt gęsta czy „sucha”, wówczas warto dodać więcej jogurtu lub oliwy z oliwek czy nierafinowanego oleju rzepakowego.

Tym oto sposobem pasta jest już gotowa do spożycia. Warto wstawić pastę na godzinę do lodówki, aby wszystkie składniki mogły się przegryźć. Przygotowaną pastę z kaszy jaglanej i jajek można przechowywać do ok. 3 dni w lodówce.

Więcej przepisów na kreatywne wykorzystanie kaszy znajduje się na naszym blogu kulinarnym – kaszomania. Zapraszamy do śledzenia, testowania oraz dzielenia się opiniami. 🙂

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

To również Cię zainteresuje:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *