Rafaello z kaszy jaglanej – deser mocno kokosowy!

Rafaello z kaszy jaglanej – deser mocno kokosowy!

Kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, zazwyczaj sięgamy po słodycze ociekające cukrem. Niestety zaspokajają one nasze potrzeby tylko na chwilę, a w dodatku pełne są cukru rafinowanego lub syropu glukozowo-fruktozowego. Dlatego alternatywą dla popularnych słodyczy, które znajdziemy na sklepowych półkach są słodkości wykonane w domowym zaciszu. Dzisiaj proponujemy rafaello z kaszy jaglanej, którego wykonanie jest banalne i z pewnością każdy poradzi sobie z tym zadaniem.

Tego typu słodycze sprawią, że poczujemy się syci, a dodatkowo zafundujemy sobie dawkę zdrowia, bo przecież mamy tu kaszę jaglaną, miód i mleko kokosowe. To składniki, które mają wiele cennych składników odżywczych. Nie ma zatem co dyskutować o wyższości słodyczy wykonanych w domowym zaciszu nad słodyczami z marketu.

A zatem do dzieła!

Rafaello z kaszy jaglanej – składniki:

  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • szklanka mleka – najlepiej roślinne kokosowe, dzięki czemu jaglane kulki rafaello zyskają więcej kokosowego aromatu,
  • miód,
  • 120 g wiórków kokosowych – najlepiej wybierać wiórki BIO niesiarkowane,
  • łyżka masła lub oleju kokosowego,
  • aromat migdałowy

Rafaello z kaszy jaglanej – wykonanie:

  1. Suchą kaszę jaglaną należy opłukać na sitku na przemian – zimną i gorącą wodą, by pozbyć się goryczki.
  2. Wstępnie przygotowaną kaszę przesypujemy do garnka i zalewamy mlekiem.
  3. Kaszę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu aż wchłonie całe mleko i będzie miękka. Nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania!
  4. Do ugotowanej gorącej kaszy jaglanej dodajemy ok. 100 g wiórków kokosowych i całość dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy olej kokosowy lub masło (według uznania), 2,5 łyżki miodu oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Całość ponownie dokładnie mieszamy.
  6. Masę pozostawiamy do wystygnięcia.
  7. Przestudzoną masę nabieramy łyżką i formujemy kulki, które następnie obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
  8. Kulki układamy obok siebie, po czym wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Zaletą rafaello z kaszy jaglanej jest fakt, że deser ten wykonuje się niezwykle szybko. Z kolei wadą jest, że jaglane rafaello znika równie szybko jak zostało przygotowane. 🙂 Niewątpliwie jednak jest to smakołyk, który wielu osobom przypadnie do gustu. Deser ten doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach. Nasi goście nawet nie będą w stanie określić, jakie składniki zostały zastosowane do jego przygotowania. Wiele osób jest zdziwionych, kiedy słyszą, że danie bazuje na kaszy jaglanej.

Rafaello z kaszy jaglanej można modyfikować i zachęcamy do eksperymentowania. Dla przykładu, do obtoczenia kulek możemy użyć pokruszonych płatków migdałowych, kakao lub nawet startej czekolady. Wszystkie chwyty dozwolone. Mamy nadzieję, że powyższy przepis zachęci naszych czytelników do odstawienia niezdrowych słodyczy i skłoni do wykonywania własnych kaszowych przysmaków. W szczególności polecamy placki z kaszy jaglanej i twarogu.

Dodaj komentarz