Menu Zamknij

Sałatka z kaszą jaglaną i łososiem

sałatka z kasza jaglana i łososiem

Na naszym blogu były już słodycze z kaszy oraz jaglanka w bardziej wytrawnej wersji. Teraz przyszedł czas na sałatkę, bo przecież połączenie kaszy z rybą to świetne i smaczne połączenie. Sałatka doskonale sprawdzi się na przyjęciach np. podana w sposób zaprezentowany na zdjęciu.

Niestety łosoś od dłuższego czasu cieszy się złą sławą. Hodowcom ryb zarzuca się, że są one trzymane w klatkach i karmione paszą zawierającą antybiotyki. Dodatkowo w rybie znajdują się metale ciężkie. Dlatego ryby warto kupować w sprawdzonych miejscach, co do których mamy pewność, że są one najwyższej jakości. Łososia w tym przepisie można zastąpić inną rybą i z pewnością potrawa będzie równie smaczna. Unikajcie takich ryb jak panga czy tilapia, które nie mają smaku i zapachu, a ich hodowla to temat mocno kontrowersyjny.

Sałatka z kaszą jaglaną i łososiem – składniki:

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 3 kiszone ogórki,
  • biała część pora,
  • 1 marchew,
  • koper (pęczek),
  • czerwona papryka,
  • łyżeczka imbiru (świeży lub mielony),
  • sok z połówki cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • sól,
  • przyprawa curry.

Sałatka z kaszą jaglaną i łososiem – przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną należy ugotować na sypko. Jak to zrobić? Na początek pozbywamy się smaku goryczki poprzez przelanie na sitku kaszy raz zimną, a raz wrzącą wodą. Następnie kaszę przesypujemy do garnka. Zalewamy 1,5 szklanki zimnej wody, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy kaszę na wolnym ogniu ok. 15 minut do momentu aż wchłonie całą wodę. W czasie gotowania kaszy nie mieszamy, ani nie odkrywamy. Pokrywkę ściągamy po ugotowaniu i kaszę jaglaną pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
  2. Łososia można usmażyć, ale najlepiej i najbardziej dietetycznie będzie, jeśli ugotujemy go na parze w towarzystwie marchewki.
  3. Ugotowaną marchewkę, paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę. Białą część pora kroimy na cienkie piórka.
  4. Siekamy koper, a ugotowanego łososia kroimy w kostkę.
  5. Wszystkie składniki tj. kaszę jaglaną, ogórki, marchewkę, łososia oraz koper mieszamy ze sobą, następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny oraz oliwą z oliwek.

Tak przygotowane danie przechowujemy w lodówce. Kaszę możemy podawać w zaprezentowany na zdjęciu sposób, co z pewnością przyciągnie uwagę. 🙂

Zachęcamy do testowania innych naszych przepisów, które znajdziecie w dziale kulinarnym kaszomania. Jeżeli szukacie innej, bardziej egzotycznej sałatki, z pewnością do gustu przypadnie Wam sałatka z kaszą jaglaną, mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

To również Cię zainteresuje:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *