sałatka z kaszy jaglanej mango i krewetkami

Sałatka z kaszą jaglaną, mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami

Przyszedł czas na sałatkę, bo takiego przepisu na stronie do tej pory nie było. Jaglana sałatka z mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami to dość nietypowe połączenie, ale na pewno smaczne! Mango to owoc będący skarbnicą składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę z grupy B, witaminy: E oraz K. Dodatkowo zawiera takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cyn oraz sód. Warto od czasu do czasu sięgać po ten owoc. Proponowana przez nas sałatka jest bogata w błonnik pokarmowy i co tu dużo pisać – jest po prostu mega smaczna!

sałatka z kaszy jaglanej mango i krewetkami

Jaglana sałatka z mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami – składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • puszka kukurydzy
  • ok. 10 krewetek
  • 4 garście rukoli
  • garść liści świeżej bazylii
  • cebula czerwona
  • limonka
  • olej i oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kumin

Jaglana sałatka z mango, kukurydzą, rukolą i krewetkami – przygtowanie:

  1. Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem z czajnika. Takie wstępne przygotowanie kaszy przed gotowaniem ma na celu pozbycie się smaku goryczki.
  2. Następnie gotujemy kaszę na wolnym ogniu w dwóch szklankach wody pod przykryciem. W trakcie gotowania nie mieszamy kaszy.
  3. Kukurydzę odsączamy na sitku lub durszlaku.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy kukurydzę. Podsmażamy ją na wolnym ogniu do momentu gdy lekko się przyrumieni. Kukurydzę pozostawiamy do przestygnięcia i przekładamy do salaterki.
  5. Na tej samej patelni, na której była kukurydza, rozgrzewamy łyżkę oleju i wsypujemy krewetki. Powinny się smażyć przez ok. 2 do 3 minut. Po przesmażeniu, krewetki od razu dodajemy do salaterki z kukurydzą.
  6. Obieramy mango i kroimy w małą kostkę.
  7. Cebulę również kroimy w drobną kostkę.
  8. Mango i cebulę dodajemy do kukurydzy i krewetek.
  9. Dodajemy garść świeżych liści bazylii oraz 4 garście rukoli.
  10. Wyciskamy sok z limonki i polewamy nim sałatkę. Polewamy ją także 3 łyżkami oliwy i przyprawiamy pieprzem, solą oraz kuminem. Ostatnią przyprawę dodajemy „na oko” zaczynając od szczypty, bowiem nie każdemu może spodobać się jej smak czy zapach.

Jaglana sałatka z mango i krewetkami może być serwowana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Możemy ją bardzo efektownie podać. Smak z pewnością zaskoczy gości!

Zapraszamy do zapoznania się z innymi przepisami pozwalającymi w kreatywny sposób wykorzystać kaszę jaglaną. Przepisy znajdują się w dziale kaszomania.

Dodaj komentarz